Świąteczna Zbiórka Żywności w Bielsku Białej

Świąteczna Zbiórka Żywności w Bielsku-Białej prowadzona była od piątku do niedzieli w sześciu sklepach – BI1 (dawnym Reale w Gemini Park), Euro (Jarosz), Biedronce, Tesco, Lewiatan i Auchan. W tym ostatnim hipermarkecie kupujący przekazali na rzecz potrzebujących ponad 1,7 tony żywności.

– Podczas tej zbiórki zebraliśmy prawie ton żywności. To więcej, niż w roku ubiegłym. Kupujący byli dobrze nastawieni do tej akcji – cieszy się Joanna Edelman z Fundacja Aktywności Społecznej Złote Łany, która w partnerstwie ze Śląskim Bankiem Żywności prowadził zbiórkę przy wsparciu Spółdzielni Mieszkaniowej „Złote Łany”. – Zebraliśmy najwięcej podstawowych artykułów spożywczych, a więc ryżu, makaronu, mąki, ale też bardzo dużo oleju, konserw i słodyczy, czyli produktów, które pozwolą zrobić ludziom prawdziwą, świąteczną paczkę -dodaje.

Aktualnie trwa sortowanie żywności i przygotowywanie paczek, której jeszcze w tym tygodniu trafią do potrzebujących bielszczan.

– Planujemy zrobić ok. 400 paczek. Szacujemy, że każda paczka będzie ważyła ok 12 -13 kg. Znajdą się
w niej m.in. 2 kg mąki, ryż, cukier, olej, konserwy mięsne. To zapas żywności, który ludzie odczują przygotowując sobie święta – dodaje szefowa Fundacji Aktywności Społecznej Złote Łany.

Paczki trafią głównie do samotnych seniorów, osób niepełnosprawnych oraz rodzin wielodzietnych.

Źródło: http://bielskobiala.naszemiasto.pl/artykul/swiateczna-zbiorka-zywnosci-w-bielsku-bialej,3592892,artgal,t,id,tm.html, 2015-12-07